Wednesday, November 15, 2006

Mind Your Manners

Probabil majoritatea celor care aud de bune maniere se gandesc la epocoi de mult trecute, in cel mai fericit caz la bunicute care isi beau cafeluta cu degetelul mic ridicat sar domni care isi ridica palaria pentru a intampina o doamna cocheta care face o plecaciune, trecand gratios mai departe. Ei bine, bunele maniere nu se rezuma doar la atat si nu sunt( sau cel putin nu ar trebui sa fie) de domeniul trecutului. Acestea reflecta atat educatia pe care am primit-o, gradul dde cultura dar si posibilitatile de relationare cu ceilalti, abilitatile de comunicare. Pe scurt, prin modul in care ne comportam aratam cine suntem.

Astazi am descoperit o carte foarte interesanta, „The Complete Idiot’s Guide to Etiqrette”, in traducere „manierata” de Liliana Ciuche „Ghidul manierelor elegante pentru secolul 21”. Este scrisa de Mary Mitchell, o autoare din Philadelphia, care este si fondatoarea si presedinta unei organizatii de profil, deci stie despre ce vorbeste. Cartea este foarte foarte densa, poti gasi aici cam tot ce tine de relationarea cu cei din jur, de la cum sa-i spui frumos bunicii ca nu-ti place puloverul mov cu verde pe care ti l-a daruit de Craciun pana la cea mai delicata modalitate de a-i comunica vecinului de la 3 ca te deranjeaza urletele sub clar de luna pe care le scoate draguta lui potaie. De asemea poti gasi sfaturi si indrumari in legatura cu comportamentul la servici, la petreceri, intre rude, chiar si in vestiar, la yoga sau la schi J

Unele dintre aceste „reguli” sunt cunoscute de toata lumea, tinand de minimul bun simt al fiecaruia, insa sunt prezentate si maniere mai sofisticate si mai putin accesile omului de rand( de exemplu, eu nu stiam ca monogramele se tiparesc neaparat in partea de sus a paginii :P)

Mie mi se pare foarte draguta cartea! Sunt lucruri la care poate nu te-ai fi gandit niciodata, dar de care te poti lovi in viata si nu strica sa stii cum le faci fata(ex. Cand ti se pun la masa 54542 furculite, sa stii pe care sa o infigi in bobita de mazare din farfurie).

Daca va intereseaza, cartea e editata de PARALELA 45 si costa 25RON :)

1 comment:

Anonymous said...

E totusi trist sa vezi ca unii oameni chiar fac astfel de traducerim, o munca ce-si cere timp pretios si totusi esueaza lamentabil tocmai in relatiile mai sus amintite...